Aan het begin van het seizoen hebben we twee trainingen georganiseerd. Een basistraining voor beginners/nieuwe leden en een gevorderden trainingen. Hoe deze trainingen zijn verlopen lees je door de ervaringen van twee leden die een training hebben gevolgd. 

Basistraining

Net een fiets gekocht. Een paar keer alleen gereden. En nu? Het leek mij ontzettend leuk om in een groep te gaan fietsen. Maar waar moet je op letten? Wat moet je weten? In het begin van het seizoen heb ik samen met 10 andere beginnende, maar ook meer ervaren wielrenners, de basistraining gevolgd. Zes dinsdagavonden hebben we van Gijs Stegink geleerd hoe we veilig in een groep kunnen fietsen. Onderwerpen zoals in het wiel rijden, ritsen en doordraaien kwamen hierbij aan de orde. Voor mij als startende fietser goed om te weten, maar al gauw bleek dat de ervaren fietsers ook wel een opfriscursus kunnen gebruiken.

Naast het fietsen in de groep kwamen er ook andere elementen aan bod. Denk hierbij aan fietsbeheersing, remtechniek, bochttechniek, trapfrequentie (i.c.m. hartslag). Allemaal afgestemd op de vragen die vanuit de groep kwamen.
Er is ook nog aandacht besteed aan klimmen en dalen. We zijn op een zaterdag naar de Posbank geweest voor een clinic klimmen en dalen. Een toffe en leerzame dag en iedereen ging vol zelfvertrouwen en met een grote glimlach weer naar huis.

Ik had de basistraining niet willen missen, omdat we veel waardevolle tips hebben gekregen. Ik heb leuke mensen leren kennen en samen hebben we veel plezier gehad. Ik raad je aan om de basistraining te volgen als je pas bent begonnen, maar ook als je al een poosje fietst. Want naast het plezier is het belangrijk dat we de veiligheid in de groep waarborgen.

Saskia de Jonge

Training voor gevorderden

Afgelopen periode hebben we vier trainingen gehad onder leiding van Wilbert Broekhuizen. We hebben de trainingen gedaan in groepen op een vast parcours. De trainingen waren erg intensief, zoals veel deelnemers gemerkt hebben.
Er waren diverse oefeningen, soort van ploegentijdrit, klimtraining, pyramidevorm en koppelkoers.
Het leuke is dat je dit met meerdere mensen kunt doen, blijft het toch nog een beetje gezellig.
De 2e avond werd gegeven door Bas Tietema, neoprof en leider van de bolletjestrui in de topcompetitie.

Advies van Wilbert

Hij geeft als advies om niet alleen duurtrainingen te doen, maar ook 1x per week een intervaltraining.
Zeker als je ouder wordt, anders ga je aan snelheid verliezen. Als leidraad 2x duurtraining en 1x korte interval training van ongeveer 1,5 uur per week.

De deelnemers aan deze training waren zeer positief en ik denk dat dit soort activiteiten zeker voor herhaling vatbaar is.

Wietse Knol